Om webbplatsen

Information om den här sidan

Den här sidan finns för att underlätta för dig att använda vår webbplats, www.holmdal.se.

Förklaringar för detta dokument

De tre vanligaste operativsystemen är Windows, Mac OS och Linux. När vi nedan skriver ”Ctrl/CMD” betyder det för Windows och Linux tangenten Ctrl och i Mac OS betyder det tangenten med texten cmd eller med en bild på ett äpple på.

Tab-tangenten sitter längst till vänster och har en eller två pilar som pekar åt höger.

Shift-tangenten är tangenten med en pil som pekar uppåt. Det är den du håller intryckt för att skriva versaler.

Fet stil i texten nedan indikerar att det är något du gör, t.ex. klickar med musen eller trycker ned en tangent på tangentbordet.

Kursiv stil indikerar extra viktig information.

Tillgänglighet och tips

Generell tillgänglighetsanpassning

Holmdal & Co AB strävar efter att webbplatsens innehåll ska vara tillgängligt och användbart för så många som möjligt, oavsett förutsättningar. Du kan använda vanliga hjälpmedel, t.ex. skärmförstorare och skärmläsare medan du använder denna webbplats.

Ändra textstorleken

Om du tycker att texten på webbplatsen är för liten eller för stor kan du enkelt ändra den med din webbläsares inbyggda funktion. I de flesta moderna webbläsare gör du detta genom att hålla ned Ctrl/CMD och snurra på mushjulet. I annat fall hittar du alternativ för att ändra textstorlek i din webbläsares inställningar.

Att skriva ut sidor

Du skriver ut sidor på webbplatsen genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift. I de flesta moderna webbläsare gör du detta genom att hålla nere Ctrl/CMD och trycka på P.

Nya fönster

Generellt öppnas inga länkar i nya fönster. Undantag finns för vissa dokumentformat, till exempel PDF.

Om du själv vill öppna en länk i ett nytt fönster eller en ny flik kan du göra det genom att högerklicka på länken och välja Öppna i nytt fönster eller Öppna i ny flik. I de flesta moderna webbläsare kan du hålla ned Ctrl/CMD och klicka på länken för att öppna den i ett nytt fönster eller en ny flik.

Tangentbordsnavigering

Om du har svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare kan du göra det genom att använda Tab för att hoppa till nästa länk, och Enter för att aktivera (”klicka på”) en länk. För att hoppa till föregående länk håller du nere Shift och trycker på Tab.

Genvägar

Om man navigerar med hjälp av tangentbordet, använder en mobiltelefon eller en skärmläsare kan det vara besvärligt att "tabba" sig förbi en mängd länkar innan man kommer till sidans huvudinnehåll. Därför finns först på varje sida två länkar som gör det möjligt att hoppa förbi menyer och annat och komma direkt till huvudinnehållet eller det sekundära innehållet.

Systemkrav och rekommendationer

Bildskärm

För att se hela www.holmdal.se i full skala rekommenderar vi en upplösning på minst 1024 x 768 pixlar. De flesta moderna skärmar har stöd för detta. Webbplatsen kommer att fungera även om din skärm inte uppfyller denna rekommendation.

Webbläsare

Webbläsaren är det program du använder till att surfa med, till exempel Internet Explorer eller Mozilla Firefox. Vi stödjer till fullo följande webbläsare:

  • Mozilla Firefox 3.5 och högre
  • Internet Explorer 7.0 och högre
  • Safari 3.0 och högre
  • Opera 9.0 och högre
  • Google Chrome

Äldre och övriga webbläsare

Om din webbläsare inte finns med ovan finns det goda chanser för att allting fungerar precis som vanligt ändå. Typiska karaktärsdrag för äldre webbläsare är att vissa element ser konstiga ut men fortfarande fungerar normalt. En av de äldre webbläsarna är Internet Explorer 6, som tyvärr är ganska vanlig fortfarande, trots att den är enkel att byta ut och/eller uppgradera. Om du har en gammal webbläsare rekommenderar vi starkt att du laddar ned och installerar Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Apple Safari eller en nyare version av Internet Explorer. Samtliga är gratis. Ditt byte kommer även att förbättra upplevelsen av andra webbplatser.

Bilder

På www.holmdal.se används bilder. Webbplatsen är, om du av någon anledning inte vill eller kan visa bilder, anpassad så att du fortfarande kan använda webbplatsen normalt utan bilder.

JavaScript

www.holmdal.se innehåller ett antal JavaScript. Dessa används för att till exempel placera markören i rätt fält i formulär, för att öppna vissa typer av länkar i ett separat fönster och för enklare rörlig bild, t.ex. bildspel. Ingen av dessa funktioner är kritiska för att webbplatsen ska fungera.

Flash

På www.holmdal.se används Flash för vissa typer av innehåll. Adobe Flash är ett program som är till för att visa avancerad rörlig bild, t.ex. filmklipp. Flash är dock inte nödvändigt för att övriga delar av webbplatsen ska fungera. För att spela upp Flash måste du ha Flash Player installerad. Den hämtar du gratis från Adobes webbplats och installerar enkelt genom att följa instruktionerna på skärmen.

PDF

Visst innehåll på www.holmdal.se är av typen PDF. Detta innehåll laddar du ner och tittar på separat från webbplatsen. Du behöver PDF-läsaren Adobe Reader installerad på din dator för att kunna läsa dessa dokument. Den hämtar du gratis från Adobes webbplats och installerar enkelt genom att följa instruktionerna på skärmen.

Standarder

För innehållet använder vi XHTML 1.0 Strict. Den grafiska presentationen styrs via Cascading Style Sheets (CSS) 2.1. Alla moderna webbläsare har stöd för dessa standarder.

Om kakor

En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att spara på din dator. Kakor används på www.holmdal.se för att ge besökare tillgång till olika funktioner. Informationen i kakan är möjlig att använda för att följa en användares surfande.

Det finns två typer av kakor. Den ena typen sparar en fil under en längre tid på din dator. Den används till exempel vid funktioner som talar om vad som är nytt sedan användaren senast besökte den aktuella webbplatsen. Den andra typen av kakor kallas sessionskakor. Under tiden du är inne och surfar på en sida, lagras den här kakan temporärt i din dators minne exempelvis för att hålla reda på vilket språk du har valt. Sessionskakor lagras inte under en längre tid på din dator, utan försvinner när du stänger din webbläsare.

Kakor är helt oskadliga och används på de flesta moderna webbplatser.

Post- och telestyrelsen, som är tillsynsmyndighet på området, lämnar ytterligare information om kakor på sin webbplats, www.pts.se.

Webbplatsens skapare

Webbplatsen är skapad åt Holmdal & Co AB av Kodamera i Göteborg.